JCore Alumni: Tom Raaff

Het JCore Fast Track telt inmiddels 15+ alumni. Developers die na drie jaar zijn doorgestroomd naar één van de expertbedrijven binnen ons netwerk. In deze rubriek vertellen ze over hun tijd bij JCore, hun leercurve en de stap naar JDrivenDivotion of Scyon. Deze editie de beurt aan Tom, inmiddels een jaar aan de slag bij Divotion.

‘Hoe zag jouw carrière er voor JCore uit?’

“Ik had nog weinig ervaring, want ik was afgestudeerd in de muziek en ik heb mij daarna omgeschoold tot developer. Toen ik een half jaar als back-end developer bezig was wist ik het zeker: hier wil ik heel goed in worden. Toen kwam ik via LinkedIn op een sessie van JCore, waar twee developers in hun eerste jaar van het Fast Track al een killer presentatie gaven. Ik dacht: als dit het niveau is, dan wil ik daar graag bij horen. 

Ik heb vervolgens met Bas (voormalig managing partner en oprichter van JCore) gesproken, maar werd toch nog iets te licht bevonden. Maar ze hebben me niet laten hangen, want Bas heeft me precies verteld waarin ik moest investeren om het later nog eens te proberen. En dat heb ik gedaan. Na een jaar vol zelfstudie ben ik alsnog bij JCore aan de slag gegaan. Wel fijn dat de trainingsuren nu gewoon in je werkweek verwerkt zitten.”

‘Ben je hard gegroeid tijdens je drie jaar bij JCore?’

“Hier kan ik kort over zijn: enorme groei. Ik kwam binnen met 1,5 jaar ervaring als back-end developer en alleen al van het rondlopen op kantoor en luisteren naar gesprekken, werd ik een betere developer. Je vangt veel op over een senior developer mindset. Die focussen zich wat meer op de waarom-vraag, in plaats van de hot and happening frameworks. Het is het tegenovergestelde van CV-driven development en gaat veel meer in op de vraag ‘waarom zouden we dit gebruiken?’ 

Na een jaar voelde het al heel anders. Ik merkte dat ik veel gesprekken op kantoor goed kon volgen en echt onderdeel was van de club. Er kwam meer zelfvertrouwen, onder andere omdat je er elke vrijdag intensief mee bezig bent. Van heel veel onderwerpen krijg je de basis uitgelegd en handvatten voor verder onderzoek aangereikt. Als je zelf interesse hebt, duik je erin en anders weet je in elk geval welke rol het speelt. Dat zorgt ervoor dat je je minder overwhelmed voelt over de omvang van het software-landschap. 

De cultuur bij JCore (en de rest van Conflux) is super prettig. Iedereen is gepassioneerd over zijn vak. Daar was ik naar op zoek. De mindset hebben van passie voor je vak en een echt ambachtsman willen zijn, dat trok me aan. En alles is heel mensgericht hier. Je wordt op alle vlakken geholpen, bijvoorbeeld als een opdracht niet naar je zin is. Ik voel me erg gewaardeerd en gesteund.”

‘Je hebt je gespecialiseerd in front-end development en de overstap naar Divotion gemaakt. Hoe ging dat?’

“Tijdens mijn eerste klus ging ik aan de slag met Angular en ontdekte vrij snel dat het front-end werk mij nog beter ligt dan het back-end werk. Zodoende ben ik mij op front-end gaan focussen en heb ik mijn specialisatie daar ook op ingericht.

Tijdens de Fast Track-sessies merkte ik dat met frameworks werken een trend was. Iedereen werkt met Angular, React of Vue, maar nooit met HTML, CSS of JavaScript. Tien jaar geleden was dat nog wel zo. Ik vroeg mij af: waarom is dat de standaard, wat maakt het superieur? Dat wilde ik uitzoeken. Maar ik vond ook dat ik als senior bij Divotion de basis van HTML, CSS en JavaScript goed moet beheersen. Daarom heb ik mij hierin gespecialiseerd. Ik kwam erachter dat je voor echt grote applicaties wel een framework nodig hebt, omdat het by default goed schaalt en al een way of working impliceert. Zonder frameworks moet je zelf veel keuzes maken en implementeren en dat laten landen. Dat gaat ten koste van efficiëntie. 

Tijdens mijn specialisatie kreeg ik al een buddy vanuit Divotion. Dat hielp om mensen te leren kennen en aansluiting te krijgen bij de club. Die was er al wel, omdat ik de mensen ook op kantoor sprak. Dus de overgang ging soepel. Nu ik zelf bij Divotion zit draag ik ook bij aan de front-end sessies die in het Fast Track worden gegeven. Het is heel leuk om daarmee bezig te zijn en bij te dragen aan het front-end deel van het Fast Track. Wil je een keertje sparren over JCore? Voeg me toe op LinkedIn!

Lees meer

Rocky maakte de switch naar Software Development
Blog

Rocky maakte de switch

Zijn creativiteit bracht hem van meubelmaker naar Game Art, waarna Rocky uiteindelijk zijn passie vond in Game Development en Software Development. Bij het Fasttrack-programma van