Scroll to top

Wat is het verschil tussen een software developer en een software engineer?

Rob Brinkman, oprichter van JDriven en CTO bij Conflux: “Dit is wat mij betreft een semantische discussie. Vroeger was development vooral gewoon software schrijven. Requirements vertalen naar code. Maar de wereld daaromheen is tegenwoordig een stuk rijker en complexer geworden. Dit nieuwe stickertje geeft vooral aan dat het vakgebied breder is geworden. Je bent vanuit engineering bezig om te zorgen dat code goed werkt waar deze moet draaien. Denk aan cloud engineering, CI/CD, enzovoorts.

Is er dan nog een onderscheid tussen engineers en developers? Nee, niet zozeer. Maar naarmate je meer ervaring opdoet dan alleen code schrijven beweeg je wel meer richting engineer. Dan ga je keuzes maken op het gebied van infrastructuur, architectuur, kwaliteitsborging en design, maar daar heb je als developer al snel mee te maken. Het is dus wat mij betreft niet zozeer een onderscheid dat we moeten maken en zeker geen waardeoordeel.

"Dit nieuwe stickertje geeft vooral aan dat het vakgebied breder is geworden."

Rob Brinkman
Het is een complexe vraag, want het zit richting een waardeoordeel. Maar het gaat meer over de breedte van de rol. Hoe meer aandacht je geeft aan de context waarin developers actief zijn, hoe meer het richting engineering gaat. Dat wordt steeds meer een vereiste, omdat software steeds meer invloed heeft en verschillende afdelingen raakt. Het ambt is gewoon breder en complexer geworden.”